slider-residentie-1820x330

RESIDENTIE

Normaal gesproken bevinden de parlementsgebouwen van waaruit een land bestuurd wordt, zich in de hoofdstad. Nederland vormt hierop een uitzondering. In het historische centrum van Den Haag bevinden zich het Binnenhof, de Ridderzaal, de Eerste Kamer en Tweede kamer en het Torentje van de minister-president. Gebouwen waar belangrijke beslissingen genomen worden ten aanzien van het welzijn van het land en al zijn inwoners. Hier wordt geschiedenis geschreven en de toekomst van onze democratie bepaald.

binnenhof-blok-def-1460x860

BINNENHOF

Tijdens een rondleiding over het Binnenhof kunt u de door Pierre Cuypers ontworpen neogotische fontein bewonderen, met bovenop het vergulde beeld van Willem II van Holland, gemaakt door kunstenaar Ludwig Jünger. Deze fontein is een geschenk van welgestelde Hagenaars, die hiermee hun waardering lieten blijken voor de renovatie van het Binnenhof. De uit de 13e eeuw stammende Ridderzaal waar de koning jaarlijks op Prinsjesdag de Troonrede voorleest, was oorspronkelijk een feestpaleis voor de graven van Holland. Nu is het de plaats waar ons staatshoofd het volk op de hoogte brengt van de kabinetsplannen voor het komende jaar. Olympische sporters worden in de Ridderzaal gehuldigd en krijgen hier hun koninklijke onderscheiding opgespeld.


Voor wie niet op de derde dinsdag van september in Den Haag kan zijn, maar wel alles wil weten over Prinsjesdag, de Troonrede en de Gouden Koets, heeft het Haags Historisch Museum in het bezoekerscentrum onder de Ridderzaal een permanente tentoonstelling ingericht: De Prinsjesdagexperience.

TWEEDE KAMER

U kunt tijdens een rondleiding ook een kijkje nemen in de Tweede Kamer.

Het Torentje van de minister-president, is gelegen aan de Hofvijver. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is deze waterpartij geen vijver maar een natuurlijk duinmeer waarop de Haagse Beek uitkomt. Zo staat de Hofvijver zelfs nu nog in verbinding met de duinen bij Kijkduin.


Het Torentje, sinds 1982 in gebruik als werkkamer van de minister-president, had aanvankelijk een andere bestemming. Het was een zomerprieel voor de graven van Holland dat met een ophaalbruggetje verbonden was met de lommerrijke tuin. In deze tuin is later het Mauritshuis gebouwd.

binnenhof-residentie-blok-1460x860

ONTDEK DEN HAAG


koets-410-201

HOFSTAD

Hotel Des Indes is gevestigd in een voormalig stadspaleis. Een unieke locatie als uitvalsbasis om de Hofstad Den Haag én koninklijke locaties in het nabijgelegen Delft Hotel te ontdekken. Informeer nu naar ons Koninklijke arrangement.

winkelen-def-410x201

WINKELEN

Een verblijf in Den Haag is niet compleet zonder een bezoek aan de exclusieve speciaalzaken in de vele gezellige winkelstraten die het Buurtschap 2005 en het Hofkwartier rijk zijn.

maurtishuis-def-410x201

MUSEA & THEATERS

De binnenstad van Den Haag telt vele musea en theaters. Kunst- en cultuurliefhebbers komen hier volop aan hun trekken. In de nabijgelegen theaters kunt u kiezen uit een ruim aanbod van muziek-, toneel-, dans- en cabaretvoorstellingen.

Reserveer een tafel
Cookie-instellingen
Selecteer de gewenste cookie-instellingen: