slider-hofstad-1820x330px

HOFSTAD

Overal in de stad is de bijzondere band van de Koninklijke Familie met Den Haag zichtbaar. De vele paleizen met hun rijke historie getuigen hiervan. Op een steenworp van Hotel Des Indes is het Paleis Lange Voorhout te vinden en als u het Lange Voorhout afloopt op zoek naar Paleis Noordeinde, komt u eerst nog een verborgen historisch pareltje tegen, Paleis Kneuterdijk.


In de Grote Kerk die met zijn zeskantige toren hoog boven Den Haag uittorent, trouwden leden van het koningshuis en werden prinsen en prinsesjes gedoopt. In de Paleistuin kunt u kunst bekijken, yoga beoefenen of picknicken.

kneuterdijk-hofstad-1460x860

PALEIS KNEUTERDIJK

In het verlengde van het Lange Voorhout treft u een bij velen onbekend historisch juweeltje aan, Paleis Kneuterdijk. Hoewel veel minder bekend dan Paleis Noordeinde, is de rijke geschiedenis van dit pand ook in hoge mate verstrengeld met gebeurtenissen in het leven van ons vorstenhuis.


Koning Willem I kocht het huis voor zijn zoon Willem II die er met zijn vrouw Anna Paulowna na de nodige verbouwingen introk. Er kwam een nieuwe eetzaal, balzaal, een kapelletje en om het paleis een moderne uitstraling te geven, lieten ze de gevel wit maken. Vandaar dat het pand ook wel het Witte Paleisje wordt genoemd. Ook Willem III koos Paleis Kneuterdijk als zijn woning. Koningin Juliana daarentegen gebruikte het uitsluitend als werkpaleis.

RIJKE GESCHIEDENIS

Het was Willem II die de Gotische zaal liet aanbouwen, bedoeld om zijn schilderijencollectie in onder te brengen. De zaal werd ook gebruikt voor huwelijksplechtigheden en godsdienstoefeningen. Nu is de Gotische Zaal een kleine concertzaal waar met enige regelmaat optredens gegeven worden. Momenteel heeft de Raad van State Paleis Kneuterdijk in gebruik. De Raad van State is een adviesorgaan van de regering en de hoogste bestuursrechter van Nederland.

binnenkant-kneuterdijk-juliana-1460x860
noordeinde-paleis-1460x860

PALEIS NOORDEINDE

Paleis Noordeinde is het werkpaleis van koning Willem Alexander. In vroegere tijden hebben zowel koning Willem III, koningin-moeder Emma, als koningin Wilhelmina hier gewoond.


Als de paleismuren konden praten zouden ze vertellen over sprookjesachtige trouwerijen en geboortes van prinsesjes die hier plaatsvonden, maar ook over nabestaanden die rouwden om hun, in dit paleis opgebaarde, dierbaren.

Paleis Noordeinde is ook de setting voor het koninklijk ceremonieel bij het aanbieden van geloofsbrieven door nieuwe ambassadeurs. Zij arriveren in een galakoets en krijgen een eresaluut van vier tromroffels te horen waarna de Militaire Kapel het volkslied van het betreffende land speelt. Na de inspectie van de erewacht, worden zij binnen door de koning ontvangen.

PALEISTUIN

Vanwege de functie als werkpaleis is Paleis Noordeinde doorgaans niet te bezichtigen, behalve op een aantal dagen tijdens de zomermaanden. U kunt wel het hele jaar door, de sierlijke Paleistuin bezoeken, gesitueerd tussen het paleis, de Koninklijke Stallen en het Koninklijk Archief. De Paleistuin is de perfecte plek voor een heerlijke picknick en van mei tot en met september worden er op zondagochtend yogalessen gegeven.

Sinds 2017 kunt u in de Paleistuin de met stenen afgebakende zeven paden van het klassieke labyrint lopen. Via de Prinsessewal of de ingang aan de Prinsestraat, heeft u van zonsopkomst tot zonsondergang gratis toegang tot de prachtige gazons, romantische bloemperken, kunstobjecten, vijvers en oude majestueuze bomen.

paleistuin-def-noordeinde-1460x860
grote-kerk-def-1460x860

DE GROTE ST. JACOBSKERK

Een van de oudste gebouwen in Den Haag de Grote Kerk, ook wel St. Jacobskerk genoemd, heeft een sterke band met ons koningshuis. Zo werd er getrouwd in de Grote Kerk en werden er prinsen en prinsesjes gedoopt.

Het adembenemende interieur bevat onder andere wapenborden die verwijzen naar de bijeenkomst van ridders van de Orde van het Gulden Vlies en het imposante praalgraf van admiraal Jacob van Wassenaer Obdam, opperbevelhebber van de Hollandse vloot in de 17e eeuw.

SPECTACULAIR UITZICHT

De zeskantige toren is 92,5 meter hoog en diende als herkenningspunt voor verdwaalde reizigers. Ook kon men vanaf de toren gevaren die de stad zouden kunnen bedreigen, op tijd signaleren. Een andere functie was die van brandwachtpost. De torenwachters waakten ’s nachts over Den Haag.


U kunt op bepaalde dagen de toren bezoeken. Tijdens de beklimming van de 288 treden stopt de gids af en toe om u op adem te laten komen en wat feitjes en anekdotes te vertellen. Als u eenmaal boven bent aangekomen kunt u genieten van een spectaculair uitzicht over de stad.

hotel-omgeving-dh-1460x860
escher-blok-paleis-def-1460x860

PALEIS LANGE VOORHOUT

Het Paleis Lange Voorhout mag vele vorsten en zelfs een Keizer tot zijn bewoners rekenen, al verbleef deze laatste er slechts heel kort. Willem II kocht het paleis voor zijn zoon prins Hendrik, koningin-moeder Emma woonde er in de winter en de vorstinnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix maakten er hun werkpaleis van.


Keizer Napoleon Bonaparte en zijn vrouw Marie Louise van Oostenrijk logeerden hier in 1811 tijdens een kort officieel bezoek aan Den Haag. Koningin Emma betrok het paleis na het huwelijk van haar dochter in 1901 en zou hier tot haar dood in 1934 blijven wonen. Sinds 1992 is het Escher Museum hier gevestigd. Door zijn functie als museum is dit pand het enige openbare gebouw waar je nog kan zien hoe het er in de tijden dat het als paleis dienstdeed, aan toeging.

ONTDEK DEN HAAG


hotel-omgeving-dh-evenement1

RESIDENTIE

Normaal gesproken bevinden de parlementsgebouwen van waaruit een land bestuurd wordt, zich in de hoofdstad. Nederland vormt hierop een uitzondering. Hier wordt geschiedenis geschreven en de toekomst van onze democratie bepaald.

winkelen-def-410x201

WINKELEN

Een verblijf in Den Haag is niet compleet zonder een bezoek aan de exclusieve speciaalzaken in de vele gezellige winkelstraten die het Buurtschap 2005 en het Hofkwartier rijk zijn.

maurtishuis-def-410x201

MUSEA & THEATERS

De binnenstad van Den Haag telt vele musea en theaters. Kunst- en cultuurliefhebbers komen hier volop aan hun trekken. In de nabijgelegen theaters kunt u kiezen uit een ruim aanbod van muziek-, toneel-, dans- en cabaretvoorstellingen.

Reserveer een tafel