slider-langevoorhout-1820x330

HET LANGE VOORHOUT

Het Lange Voorhout dankt zijn naam aan het feit dat het een uitloper was van het Haagse Bos. Deze deftige, brede wandellaan omhuld door rijen indrukwekkende lindebomen, is een toonbeeld van schoonheid en rust. De beroemde Berlijnse boulevard Unter den Linden is hierop geïnspireerd. Onder de monumentale panden die de laan flankeren, bevinden zich onder meer een paleis dat nu als museum dienstdoet, een theater en kunstenaarsvereniging Pulchri. En niet te vergeten, het iconische Hotel Des Indes.

blok-langevoorhout-lente-1460x860

VIER SEIZOENEN

In het voorjaar zorgen de vrolijk gekleurde krokussen en het groenglanzend loof voor een kleurexplosie en in het najaar geeft de geelgouden herfsttooi van de lindebomen het geheel een sprookjesachtig aanzicht.

Waar voorheen vooral welgestelden Hagenaars over het middenpad kuierden, slenteren nu stadsbewoners en dagjesmensen over het knerpende schelpenzand. Dit schelpenzand was nodig om in vroegere tijden te voorkomen dat de paardenkoetsen bij regen in de modderige zandgrond vast kwamen te zitten.

EVENEMENTEN

Op het middenpad worden het hele jaar door diverse evenementen georganiseerd, variërend van Kermis op Koningsdag, tot tentoonstellingen van beelden of zandsculpturen. Ook vindt op het Lange Voorhout, van medio mei tot en met september, twee keer per week de Haagse Antiek- en Boekenmarkt plaats. In de winter is er een gezellige Kerstmarkt. De in 2009 vernieuwde straatverlichting bevat bestuurbare ledlampen die de kunstobjecten tijdens een van de zomerse festivals kunnen uitlichten. De gouden kroontjes op de lantaarns zijn een verwijzing naar de route die de Gouden Koets op Prinsjesdag volgt.

evenementen-def-lange-voorhout-1460x860
ria-couperus-blok-1460x860

LITERAIRE HISTORIE

Op het Lange Voorhout is ook de literaire grootheid, Louis Couperus, te bewonderen. Beeldhouwer Kees Verkade maakte het prachtige standbeeld van de schrijver van meesterwerken als Eline Vere. Op het natuurstenen voetstuk valt te lezen: ‘’Zoo ik ièts ben, ben ik een Hagenaar’’.


In de volksmond werd het Lange Voorhout in vroegere tijden ook wel de Lange Lindelaan genoemd. Die koosnaam zien we nog terug in het versje ‘Liesje leerde Lotje lopen langs de Lange Lindelaan’.

Het Lange Voorhout is in alle seizoenen een prachtige stukje Den Haag.

ONTDEK DEN HAAG


hotel-omgeving-dh-evenement1

RESIDENTIE

Normaal gesproken bevinden de parlementsgebouwen van waaruit een land bestuurd wordt, zich in de hoofdstad. Nederland vormt hierop een uitzondering. Hier wordt geschiedenis geschreven en de toekomst van onze democratie bepaald.

winkelen-def-410x201

WINKELEN

Een verblijf in Den Haag is niet compleet zonder een bezoek aan de exclusieve speciaalzaken in de vele gezellige winkelstraten die het Buurtschap 2005 en het Hofkwartier rijk zijn.

maurtishuis-def-410x201

MUSEA & THEATERS

De binnenstad van Den Haag telt vele musea en theaters. Kunst- en cultuurliefhebbers komen hier volop aan hun trekken. In de nabijgelegen theaters kunt u kiezen uit een ruim aanbod van muziek-, toneel-, dans- en cabaretvoorstellingen.

Reserveer een tafel
Cookie-instellingen
Selecteer de gewenste cookie-instellingen: